Herrijzend Nederland

Een horde vervelende virusdeeltjes pleegt een aanslag op onze gezondheid. Onze afweer is er niet op berekend. Gelukkig zijn er mensen die ons tegen hun verwoestende werking verdedigen. En we doen er goed aan om hen te helpen door onszelf intelligent op te sluiten.

Er is veel steun en waardering voor artsen en verpleegkundigen in de ziekenhuizen. En dat geldt net zo goed voor hun collega’s in de verpleeghuizen en thuiszorg. Momenteel wordt er hard gewerkt om ook hén goed te beschermen. Niet alleen opdat ze zelf niet ziek worden, maar ook om anderen niet te besmetten. We vertrouwen erop dat dit zo goed mogelijk gaat gebeuren.

In ieder geval kijken we allemaal uit naar onze komende Bevrijding. Net zoals in 1945 - of eerder in het verleden het geval was. Want onze veiligheid en welzijn werden vaak genoeg bedreigd. En net zo vaak volgde die bevrijding (uiteindelijk wel).

Voorlopig zijn we echter geketend aan eigen huis en haard. En voor het eerst in 75 jaar merken we dat collectieve vrijheid en zekerheid niet vanzelfsprekend zijn. Mede daarom is het van belang om ook nu 4 en 5 mei te vieren.

Op 5 mei verschijnt een speciaal nummer van SteekSpel over ‘Herrijzend Nederland’. In dit nummer staan de gebeurtenissen in 1672 centraal. In dat Rampjaar werd de Hollandse Republiek van alle kanten bedreigd. ‘Het volk was redeloos, de regering radeloos en het land reddeloos’. Toch keerde het tij. De Prins van Oranje speelde een hoofdrol, en… geloof het of niet: ook de Rogstekers speelden mee! Ze verschijnen in een script van een toneelstuk uit 1675.

Zoals altijd kunt u SteekSpel via deze website gratis lezen. Dat blijft zo. Maar u kunt het komende nummer ook als hard-copy exemplaar voor € 5,- kopen. Daarvan doneren wij € 3,- aan de Stichting Land van Horne ten bate van hun Personeelsverenigingen. En zelf ontvangt u deze uitgave ter viering van onze Bevrijding exact op 5 mei. Gratis bij u thuis bezorgd, of op elk ander adres in de gemeente Weert of Nederweert. Een verrassing op deze Bevrijdingsdag.

Uw bestelling dient vóór 30 april binnen te zijn.