Presentatie stripboek Willem

Tijdens een sfeervolle bijeenkomst nam wethouder Geert Gabriëls het eerste Weerter exemplaar van het stripboek Willem in ontvangst. Maar wat heeft dit stripboek met Weert te maken?

Hoofdrolspeler is Willem van Heythuysen. Geboren in Weert maakte hij fortuin als internationaal zakenman in Haarlem. Twee maal gaf hij Frans Hals opdracht een portret van hem te maken. Zo werd hij hét gezicht van de Weertenaren die in verband met de Opstand rond 1600 naar Haarlem trokken.

Achterin het boek zijn tien korte teksten opgenomen. Maar het is beslist geen historisch leerboek. Het grootste deel bestaat uit een stripverhaal dat zich deels in de 17e eeuw en deels in onze tijd afspeelt. Het gaat over een verloren schilderij, en over het meest tijdloze thema van allemaal: de liefde.

Behalve zakenman was Willem ook maatschappelijk betrokken. In zijn testament bepaalde hij dat een deel van zijn nalatenschap werd bestemd voor de bouw (en het beheer) van twee armenhofjes. Een in Haarlem, en een in Weert. De bejaarde inwoners kregen gratis huisvesting en een bijdrage in hun levensonderhoud. Pensioenen waren er nog niet in die tijd.

Het boek is tot stand gekomen in opdracht van het bestuur van het hofje in Haarlem (dat nog steeds bestaat). Het stripverhaal is gemaakt door Eric Coolen (Haarlem) en scenarioschrijfster Eva Maria de Wit (Amsterdam). Haast ongemerkt brengen zij de waarde van het wonen in een hofje als sociale woonvorm in beeld.

De bijdragen achterin zijn van Henk Looijesteijn, Erik Werps, Margreeth Pop, Pieter Biesboer, Eva Maria de Wit, Willem Brand, Taetske van Dijk en Hans Hoffmann. De presentatie werd muzikaal met een vrolijke noot omlijst door het Ampzing Genootschap.

Het boek is in Weert te verkrijgen bij Bruna (Markt) en Bullseye (Maaspoort). Meer informatie: www.willemvanheijthuijsen.nl.

Erik Werps over het leven van Willem van Heythuysen

Willem naast Marten & Oopjen (Rijksmuseum Amsterdam, 2018)

Gonda Koster over het testament van Willem

een hart onder de riem voor Jos Wienen, de belaagde burgemeester van Haarlem

Gonda over het stripboek Willem

Ampzing Genootschap treedt op

met speciaal lied over Antje

regentes Gonda Koster over het Hofje van Heythuysen

wethouder Geert Gabriëls neemt 1e Weerter exemplaar in ontvangst

Eva en Eric signeren na afloop